Reizen tijdens de Ramadan

Reizen tijdens de Ramadan

Van zonsopkomst 3 april tot zonsondergang 1 mei is het de vastenmaand. In deze periode wordt er door Islamieten niet gegeten/gedronken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Na 1 mei is het feest en volgt het Suikerfeest op 2 en 3 mei.

Hoe vreemd dit wellicht ook gaat klinken maar voor de meeste Indonesiers is dit een periode waar men zich op verheugd. Het is een periode van rust, van bezinning, van overtuiging, van familie en saamhorigheid, van geloof en van eten.
Voor een land met de reputatie van leven met de dag is het wonderlijk om te zien hoe goed een Indonesier zich voorbereid op deze maand. Als je voor deze periode in Indonesië reist dan zie je veel geoogste rijstvelden, pas verbouwde huizen en veel nieuw geverfde huizen. Trouwen, feest vieren, (school) uitjes of korte vakanties gebeurt allemaal nog net voor de vastenmaand. Er wordt geprobeerd om met een lege sociale agenda aan de vastenmaand te beginnen. Ook familiebezoek of korte tripjes worden uitgesteld tot na de vastenmaand. In deze maand is er minder lokaal toerisme en daarmee is de vastenmaand eigenlijk een prettige maand voor een buitenlandse reiziger om op de overwegend Islamitische eilanden in de archipel rond te reizen. Het tijdelijk ontbreken van de gewoonlijke lokale toeristenstroom heeft voordelen :

  • Lokaal toerisme is niet aanwezig op de meeste bezienswaardigheden en dus heb je deze vaak voor jezelf.
  • In deze periode hebben hotels soms gunstige last minute aanbiedingen om reizigers naar hun hotels te trekken.
  • Zodra de zonsondergang in aantocht is, worden verlaten straten omgetoverd tot een waar feest van eetkramen. Indonesiers zoeken hun favoriete snacks/eten om deze vastendag af te sluiten en het weer kunnen eten goed te beginnen (buka puasa). Een goed moment om direct je familie of vrienden te ontmoeten. Dit zorgt vaak voor gezellig gevulde straten met veel vrolijkheid.

Mocht je in deze maand gaan reizen houdt dan wel rekening met het volgende:

  • Veel restaurants (warungs) openen hun deuren pas vanaf de namiddag als een Indonesier ook gaat zoeken naar eten. In steden vind e altijd wel een warung maar als je reist beter om wat fruit en krupuk in te slaan.
  • De moskeen zijn in deze periode actiever en delen frequenter gebeden door de luidsprekers van de moskee.
  • De Ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest. Een periode waarin reizen juist erg duur en tijdrovend is (niet alle eilanden). Piektoeslagen, uitverkochte treinen/vliegtuigen, overvolle stations en luchthavens, en vooral zeer, zeer drukke wegen zijn dan de normaalste zaak van de wereld en worden door Indonesiers gedragen met een glimlach.

Zou je Indonesië moeten overslaan in deze periode? Welnee, er zijn voldoende eilanden in de archipel om te genieten van een prachtige vakantie. En zelfs de Islamitische eilanden hebben in deze tijd hun charmes, het is namelijk ook een tijd van delen en er zijn voor elkaar en een goede reisorganisatie informeert je zodat jij goed voorbereid aankomt en kunt genieten van het onbekende.

Voor vragen of boekingen mail ons gerust

Contact Us