Ramadan

Ramadan

Ook in Indonesië zijn Islamieten zich aan het opmaken voor de vastenmaand. Van zonsopkomst 6 mei tot zonsondergang 4 juni is het de vastenmaand. In deze periode wordt er door Islamieten niet gegeten/gedronken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Na 4 juni is het feest en volgt het Suikerfeest op 5 en 6 juni. Hoe vreemd dit wellicht ook gaat klinken maar voor de meeste Indonesiers is dit een periode waar men zich op verheugd. Het is een periode van rust, van bezinning, van overtuiging, van familie en saamhorigheid, van geloof en van eten.
Voor een land met de reputatie van leven met de dag is het wonderlijk om te zien hoe goed een Indonesier zich voorbereid op deze maand. Als je momenteel in Indonesië reist dan zie je veel geoogste rijstvelden, pas verbouwde huizen en veel nieuw geverfde huizen. Trouwen, feest vieren, (school) uitjes of korte vakanties gebeurt allemaal nu nog net voor de vastenmaand en daarmee is de vastenmaand eigenlijk een prettige maand voor de reiziger. Niet alleen is er minder lokaal toerisme dus je hebt de meeste bezienswaardigheden voor jezelf. Ook heb je als backpacker in deze periode het voordeel dat de wat meer upscale hotels allemaal goede aanbiedingen hebben om niet Islamieten naar hun hotels te trekken.

Drie dingen waar je wel rekening mee moet houden:
1. Veel restaurants (warungs) openen hun deuren pas vanaf de namiddag als een Indonesier ook gaat zoeken naar eten. In steden vind e altijd wel een warung maar als je reist beter om wat fruit en krupuk in te slaan.
2. De moskeen zijn in deze periode actiever en delen frequenter gebeden door de luidsprekers van de moskee.
3. De Ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest. Een periode waarin reizen juist erg duur en tijdrovend is (niet alle eilanden). Piektoeslagen, uitverkochte treinen/vliegtuigen, overvolle stations en luchthavens, en vooral zeer, zeer drukke wegen zijn dan de normaalste zaak van de wereld en worden door Indonesiers gedragen met een glimlach.

Zou je Indonesië moeten overslaan in deze periode? Welnee er zijn voldoende eilanden in de archipel om te genieten van een prachtige vakantie. En zelfs de Islamitische eilanden hebben in deze tijd hun charmes, het is namelijk ook een tijd van delen en er zijn voor elkaar en een goede reisorganisatie informeert je zodat jij goed voorbereid aankomt en kunt genieten van het onbekende.

Voor vragen of boekingen mail ons gerust

Contact Us