Wandelen op Flores
Wandelen op Flores
Wandelen op Flores
Wandelen op Flores
Wandelen op Flores

Wandelen op Flores

6 dagen

Een intensieve korte rondreis over Flores. We laten jullie het lokale leven ervaren door veel wandelingen in de prachtige uitgestrekte natuur. De ervaring is compleet door een unieke overnachting in een traditioneel dorp.

  • IndividualIndividual
  • BikeBike
  • WalkingWalking

Je bezoekt:

Via steden : Manggarai, Ngada, Ende

DAG 1 | Aankomen Ende - Moni

Vanaf het vliegveld in Ende brengen we jullie direct naar het hotel in Moni. Zodra je de pass richting Moni neemt wordt het uiticht per kilometer mooier. Je passeert een enorme rots voorzien van Nederlandse tekst ter ere van de opening van de weg. een groene route met kunstig aangelegde rijstterrassen gaan aanje voorbij. Je kunt stoppen bij een kleine lokale groente markt en je voelt direct het temperatuur verschil. Moni is de toegangpoort naar Kelimutu. Een klein bergdorp met een prachtige traditionale kern en een lokale regiomarkt die het bezoek zeker waard is. Ga niet te laat in de namiddag zijn veel kramen gesloten. De aanschaf van een lokale tradtionele sarong zal je helpen gedurende de aankomende rondreis. in Moni zijn verder diverse leuke restaurants om s' avonds te genieten van een eenvoudige maaltijd. Het is voor de meeste bezoekers vroeg opstaan.

DAG 2 | Moni - Ende

Voor het ochtendstond vertrek je naar Kelimutu (4am), zorg dat je warm genoeg gekleed bent. Het is nu al fris op de top is het nog frisser en de zon laat nog even op zich wachten. De auto brengt jullie naar de parkeerplaats en vanaf hier is het ongeveer 45min. wandelen over een gemiddeld stijgend pad en een trap. Eerder lang dan moeilijk. Het is pikke donker maar onze lokale gids begeleid jullie. Op de top zoek je een plekje om op de zonopkomst te wachten. Koffie/thee is te krijgen bij een van de lokale verkopers. Prijs ligt op deze hoogte natuurlijk iets hoger maar nog altijd betaalbaar voor Europese begrippen. Als de zon eenmaal op is, worden de 2 meren voor je duidelijk zichtbaar en geven mooie foto's. Het derde (donkere) meer ligt achter je. Ooit waren de kleuren van de meren rood, wit en blauw (tegenwoordig meer een schakering van blauw) wat kracht bijdroeg aan het lokale geloof dat de kleuren van de meren op Kelimutu onstaan door de zielen van overledenen waarbij de ziel toekomt aan de kleur die aansluit bij het geleefde leven. Loop op je gemak terug naar de parkeerplek geniet van de omgeving, verwonder je over de verkopers die iedere dag hun kramen opnieuw uitstallen. We rijden je weer naar het hotel voor ontbijt en een korte pauze. Als jullie ontbijten arriveren de fietsen en jullie lokale gids, de route door de prachige pas leg je vandaag met de fiets af. Een gids begeleid jullie de auto rijdt achter jullie aan. Een mooie tocht die voornamelijk downhill is. In Ende is het einde van de tocht, we stoppen bij een restaurant voor lunch. In dezelfde straat ligt jullie hotel. De rest van middag is vrij te besteden bij het zwembad.

DAG 3 | Ende - Bajawa

Na het ontbijt rijden we weer verder naar Bajawa onderweg stoppen we bij het mooie natuurspektakel van het plaatsje SOA. In een zeer mooie natuur geeft de berg heerlijk warmwater. De rivieren eronder zijn geschikt om in te zwemmen en er zijn ook speciale 'zwembaden'. Het is een prachtige plek, onthoud wel dat zeker in het weekend ook veel lokale mensen komen genieten van deze plek en dan is het behoorlijk druk. Als je bent opgedroogd (of je sarong heeft weer uitkomst geboden) rijden we verder naar het hooggelegen Bajawa. Een kleine bergplaats omringd door vulkanen. Geliefd onder reizigers om hier mooie trekkings te maken en de traditionele dorpen in de directe omgeving te ervaren. Warme kleding is nodig zodra de zon onder is.

DAG 4 | Bajawa - Traditional Dorp

Het centrum van de Ngada cultuur is Bajawa. Ngada is een volk dat leeft volgens eeuwenoude regels waarbij voorouderverering een belangrijke rol speelt. In deze cultuur is het kastensysteem ook nog altijd een gevolgde levensweg. Samen met een lokale gids ontdek je vandaag de systemen van de traditionele dorpen en bewandel je de uitgestrekte groene omgeving waarin de dorpen soms verscholen zijn. De auto brengt je naar het startpunt van de wandeling; een traditioneel dorp genaamd Bena. Dit dorp is open voor toerisme en met de auto bereikbaar. Vanaf Bena lopen we naar een ander dorp en kom je uit bij een klein traditioneel  dorp verscholen in diens groene omgeving. In dit dorp overnacht je. In de namiddag kun je de bevolking helpen met hun taken maar het hoeft niet. De overnachting is eenvoudig deze dorpen hebben geen warm of stromend water. Het toilet is een hurktoilet, met een schep water trek je door en vaak douche je in dezelfde ruimte met een waterschep (gajung) uit een waterbak. Het is een bijzondere door eenvoud getekende ervaring.  Wederom zal je sarong uitkomst bieden, de avonden en nachten zijn fris op deze hoogte, kruip in je sarong deze houdt je lekker warm.

DAG 5 | Traditional Dorp - Bajawa

Ook vandaag gaan we wandelen in dit mooie gebied, vandaag ligt de nadruk op het ontdekken van de lokale koffiecultuur. Bajawaligt aan de voet van vulaan 'Inerie', dit maakt de grond zeer vruchtbaar in combanitie met warme dagen maar koele nachten maakt de temperatuur geweldig voor de groei en productie van Robusta koffie.  We wandelen door koffieplantages naar een klein dorp waar we de koffieboeren ontmoeten. Onderweg passern we nog een kleine droge krater. Wederom een prachtig wandeling door dit adembenemende landschap.

DAG 6 | Bajawa - Labuan Bajo

Vandaag verruilen we Bajawa met de kustplaats Labuan Bajo. Het landschap onderweg naar Labuan Bajo is nog altijd prachtig groen, we rijden door een van de vruchtbaarste delen van Flores. Onderweg stoppen we bij een lokatie waar op traditionele wijze pure alcohol wordt gemaakt van Palmvruchten. Je kunt de lokale Arak, met schillende percentages alcohol proeven (75%) en kopen, alhoewel wij de honing een lekkerdere aanrader vinden. Ook is er nog een mogelijkheid om te stoppen bij de Lingko rijstvelden, de rondevorm lijkt op een spinnenweb, vandaar de naam 'spiderweb ricefields' ze hebben echter niets met een spinnenweb te maken. De velden zijn een dimensionale weergaven van het dak van het traditionele dorpshuis. Iedere punt in zo'n dak vertegenwoordigd een onderdeel van het dorp en ieder deelstukje in een punt vertegenwoordig een familie. Voor een inwoner van Manggarai is de hierarchie in het dorp af te lezen aan deze rijstvelden. Hierna rijden we direct door naar de kust. We brengen jullie naar julie hotel. Na check in eindigt onze service.

Voor vragen of boekingen mail ons gerust

Contact Us