Ervaar Java en Bali (JB22 Lokaal)
Ervaar Java en Bali (JB22 Lokaal)
Ervaar Java en Bali (JB22 Lokaal)
Ervaar Java en Bali (JB22 Lokaal)
Ervaar Java en Bali (JB22 Lokaal)

Ervaar Java en Bali (JB22 Lokaal)

22 dagen

Een actieve ervaringsrondreis met een privé chauffeur. Hierin zijn de mooiste ervaringen van Java en Bali verwerkt. We laten je kennismaken met wat wij vinden dat je moet ervaren op deze eilanden. Aan het einde van de reis heb je een compleet beeld van historisch cultureel interessant en hedendaags belangrijk. Het is een compleet verzorgde actieve reis  waarin je typisch Indonesische prachtige uitgestrekte rijstvelden bewandelt. Geregeld stopt in kleine ogenschijnlijk slaperige dorpjes. Je mag meedoen met alledaagse taken van een normaal Indonesisch gezin. Je ervaart een zonsopkomst op een actieve vulkaan. Je ziet de zweetdruppels op de gezichten van de zwavelmijners. Je vind je rust tijdens een heerlijke snorkel-tocht. Je ervaart de godenverering in de tempels en we laten je afkoelen onder inderukwekkende watervallen. Een heerlijke complete rondreis voor een reiziger die wil ervaren!

  • IndividualIndividual
  • GroupGroup
  • BikeBike
  • WalkingWalking
  • SnorkelingSnorkeling

Je bezoekt:

Via steden : Sukabumi, Bondowoso, Malang, Garut, Jogjakarta, Denpasar, Singaraja, Gianyar, Bandung, Jakarta

DAG 1 | Jakarta

Aankomst in Jakarta. Na de laatste douane controle van alleen de koffers (je geeft hier het douaneformulier af dat je hebt ingevuld over in te voeren waren) loop je naar buiten. Hier staat onze chauffeur gereed. De chauffeur heeft een paging board in zijn handen; een bordje met uw naam en ons logo erop. Na de ontmoeting gaan jullie naar de auto en rijd je naar het hotel. Hier kom je in de vroege avond aan (afhankelijk van aankomsttijd en verkeersdrukte). De rest van de dag/avond is vrij te besteden in het hotel.

DAG 2 | Jakarta - Sukabumi

Jullie rondreis gaan van start! We vertrekken voor een stadswandeling met een lokale gids. De auto brengt jullie naar Sunda Kelapa haven waar de stadswandeling begint. Vanuit hier loop je via Pasar Ikan (een van de armste wijken van Jakarta) en langs de historische gebouwen naar het oude stadsdeel; Kota Tua, (Fatahilah plein). Op het plein neemt de gids meestal afscheid van jullie en kun je zelfstandig nog een bezoek brengen aan een van de musea die dit plein rijk is en het nostalgische Cafe Batavia bezoeken. Vervolgens rijd je via de snelweg in circa 4uur naar Sukabumi.

DAG 3 | Sukabumi

Vandaag een dag om te ontspannen. De omgeving is fantastisch en leent zich perfect voor een mooie wandeling (indien gewenst kun je zelfstandig een zeer leuke kampung wandeling inplannen met een lokale gids via het hotel. De gids kent de weg maar spreekt niet altijd vloeiend Engels, optioneel, niet inclusief). Ontspannen genieten van de omgeving of bij het zwembad is natuurlijk ook een optie. De auto en de chauffeur zijn in de buurt en standby.
Wil je toch actief zijn deze dag dan is een dagtocht naar Gede Pangrango National Park en de nabij gelegen waterval 'Curug Sawer' een optie. Ook een bezoek aan Situ Gunung meer, waar je kunt wandelen en genieten van de prachtig groene natuur is mogelijk. DE omgeving is zeer rustig. Massa-toerisme is hier niet aanwezig, toerisme in zijn algemeenheid staat nog in de kinderschoenen.

DAG 4 | Sakabumi - Bandung

Een ontspannen start van de dag. Vervolgens vertrek naar Bandung onderweg maken we een stop bij het bijzondere 'Gunung Padang'. Een heuvel vol met megalieten waar veel essentieele  geheimen, die de huidige status van het sultanaat van Yogyakarta kunnen gaan betwisten, worden ontrafelt. In de namiddag kom je aan in Bandung waar je indien gewenst nog een omgevingswandeling kunt maken langs historische gebouwen in de omgeving van jullie hotel, allen in art-deco stijl. Via Jl Braga (vlakbij hotel), ooit het (uitgaans)hart van de stad ,loop je een rondje van ongeveer 45 minuten. Het restaurant van het hotel 'Savoy Homann' staat beeknd om het goede Sundanese eten!

 

DAG 5 | Bandung - Malabar

(vertrek 07.30) We bezoeken vandaag het ‘witte kratermeer’ (‘Kawah Putih’) ten zuiden van Bandung. Bij Kawah Putih reizen jullie vanaf de algemene parkeerplaats verder met het lokale openbaar vervoer naar het meer. Kawah Putih is een turquoise, groen en blauw gekleurd kratermeer van de vulkaan ‘Patuha’. Een mooi meer waar je een wandeling om het meer (kan niet geheel rondom) kunt maken. Op de parkeerplaats wacht de bus en via een aardbeienboerderij waar je zelf je aardbeien plukt voor een verfrissende jus, en een stop bij enkele lokale handarbeidfabriekjes, komen jullie aan in Malabar. De rit omhoog naar Malabar geeft soms prachtige fotomomenten waarbij theeplantage en aarbeienboerderijen elkaar afwisselen. Het Malabar Estate is groot gegroeid onder de leiding van de heer Bosscha. Een naam die je in deze omgeving veel tegen zult komen. Bosscha heeft er voor gezorgd dat de productie van Malabar op een hoogniveau kwam en tot de beste kwaliteit van Indonesië ging behoren (en nog altijd behoort). Eenmaal aangekomen (rond 15.00 uur) is er tijd om je op te frissen. Vervolgens wordt er een heerlijke Indonesische maaltijd geserveerd in de vroegere woonkamer van de plantage-manager.

DAG 6 | Malabar - Garut

In de vroege ochtend (circa 8am) haalt jullie gids jullie op voor een wandeling met adembenemende landschappen door theeplantage gebied en langs de kleine dorpjes van de arbeiders (circa 2 uur). Jullie beginnen op Malabar en lopen via de begraafplaats van de heer Boscha naar de Malabar tea factory. Hier krijg je uitleg over de productie van thee. Bij de fabriek wacht jullie auto en vervolg je je weg met de auto naar een nabij gelegen waterval waar je voor je doorrijdt naar het hotel in Garut geniet van een lunch. In het hotel in Garut,kun je genieten van het warmwaterzwembad (er is een groot zwembad voor alle hotelgasten maar iedere hotelkamer biedt ook een warmwaterbad (hotspring) in de badkamer).

DAG 7 | Garut

De actieve vulkaan Papandayan is op 2 manieren te bezichtigen. Bij een zonsopkomts dan is het vertrek 3.00uur (3AM) vanaf het hotel. Of zonder zonsopkomst en dan vertrek je om 8.00 uur. In beide gevallen is het zo dicthbij ervaren van een actieve vukaan een absoluut hoogtepunt in uw reis.
Verloop van edag is als volgt: vanaf het hotel brengt de auto jullie naar de parkeerplaats van Papandayan. Onderweg in een klein dorpje ontmoeten we de gids. Eenmaal op de parkeerplaats is het een wandeling van ongeveer 30min. de Papandayan op. Als je de zon wilt zien opkomen loop je nog een stukje door ben je later dan zie je van ver al de geisers en je hoort het geluid dat daarbij hoort. Een bezoek aan Papandayan toont een vulkaan in alle toonaarden en vooral zeer dichtbij. Het is een vrij uitgestrekt gebied waar je vrij kunt rondwandelen. Het is niet aan te raden maar de geisers zijn met de hand aan te raken. Er is zelfs een klein kratermeer waar je (als je durft) kan zwemmen. Je wandelt samen met de gids rond zolang je het leuk en interessant vindt vervolgens loop je terug naar de parkeerplaats en daar brengt de auto jullie naar het huis van de gids voor een lekkere lunch. Na de lunch reis je verder naar een klein boerendorp. Het dorp laat een echte Indonesische kampung zien. Op deze manier leeft en woont een groot deel van de bevolking. Hierna loop je in ongeveer 2 uur door prachtige uitgestrekte rijstvelden, veelal in terrassen opgebouwd. Aan het einde van de wandeling wacht de auto en we brengen jullie naar het hotel, waar je je spieren heerlijk kunt laten ontspannen in het warmwaterzwembad. De rest van de avond is vrij te besteden.

DAG 8 | Garut - Yogyakarta

De trein vertrekt van een nabijgelegen station naar Jogjakarta. Jullie chauffeur brengt jullie naar het station en neemt jullie bagage mee in de auto, zodat jullie alleen met handbagage de trein in gaan. In de eksekutive klasse kun je genieten van een rustige treinrit en prachtige en vooral zeer wisselende landschappen. Aankomst in Jogjakarta is in de late namiddag (3/4PM) hier staat een andere chauffeur weer klaar om jullie naar jullie hotel te brengen.

Neem je zwemkleding/paspoort/medicatie mee in de handbagage Jullie koffers komen later in de avond aan in Jogjakarta.

DAG 9 | Yogyakarta

In de ochtend ontdekken jullie het kraton van Jogjakarta. Het kraton is een ommuurde wijk in de stad waarbinnen het paleis van Sultan Sri Sultan Hamengkubuwono X (huidige sultan) ligt. Het gezin van de sultan woont nog altijd in het paleis en een deel van het sultanspaleis is open voor bezichtiging. Samen met een lokale gids loop je door gangen van het paleis en krijg je uitleg over de historie en huidige toegevoegde waarde van de sultan voor Jogjakarta. In het paleis worden ook geregeld (vaak op zondag) traditionele dans- en gamelanvoorstellingen of -lessen gehouden waar je als bezoeker bij aanwezig mag zijn. Na het bezoek aan het paleis bezoek je Taman Sari (‘Geurende tuin’); het vroegere badhuis van de sultan. Het waterkasteel zoals Taman Sari ook wel wordt genoemd doet je realiseren dat Jogjakarta ooit een zeer groot en machtig sultanaat moet zijn geweest. De auto brengt jullie vervolgens naar Prambanan tempel. Na bezoeken de tempel terug rijden naar jullie hotel in Jogjakarta de rest van de dag vrij te besteden.

DAG 10 | Yogyakarta

Vroeg vertrek (05.00) voor een bezoek aan ‘s werelds grootste Boedistische monument; Borobudur. Ontdekt door Sir Raffles (stichter van Singapore) in 1814 onder een dikke laag vulkanisch as en vevolgens gerestaureerd tot het huidige Borobudur. Een lokale gids (de entreekosten en de lokale gids zijn voor eigen kosten) belegeleidt jullie over het complex en geeft uitleg gedurende een wandeling over de (4) terassen, langs de reliefs en de vele stupa’s die het complex rijk is. Na de rondleiding kun je nog even in je eigen tempo de speciale sfeer van dit complex laten doordringen. Hierna vind je de auto op de parkeerplaats en rijden jullie naar een dorp in de omgeving. Hier ontmoet je je lokale gids en starten jullie de fietstocht in deze prachtig uitgestrekte omgeving. Je fietst (over de weg) door kleine dorpjes zodat je het leven van alledag dichterbij ervaart. Na de fietstocht bieden wij jullie een traditionele lunch. Hierna krijg je nog een korte cursus in een 'Gamelan' orkest waar je een van de traditionele Javaanse slaginstrumenten bespeelt. Na een dag vol ervaringen rijden we terug naar Jogjakarta. De rest van de dag is vrij te besteden.
Eenmaal bij het hotel neemt de chauffeur jullie bagage mee. Morgen reizen jullie in de trein met alleen een nachttas en handbagage. Reispapieren, geld en medicatie niet in je bagage laten zitten.

DAG 11 | Yogyakarta - Malang

(vertrek 06.30) Een auto van het hotel brengt jullie naar het station in Jogjakarta. Op het station nemen jullie de trein richting Surabaya. Bij een klein station op deze route stap je uit en wacht een auto om jullie naar het hotel in Malang te brengen. Afhankelijk van de verkeersdrukte is er bij aankomst in Malang wellicht nog voldoende tijd voor een stadstour Malang anders direct naar het hotel.

DAG 12 | Malang

Jullie vertrekken met de auto naar (Coban Pelangi Waterval na bezoeken waterval rijdt naar) Glubug Klakah het startpunt van een leuke ontspannen wandeling van ongeveer 4 uur. Jullie wandelen door de kampongs van dit gebied en krijgen meer inzicht in het lokale 7(boeren)leven. Je kunt traditionele lokale snacks proeven en met lokale mensen communiceren. Zoals zoveel gebieden op Java is dit alles nog te ervaren in een adembenemend mooie natuur. Hierna ga je weer terug naar Malang.

DAG 13 | Malang - Bondowoso

In de nacht (00.00) vertrek naar Sukapura, hier stap je over in een jeep en deze rijdt jullie naar het viewpoint met uitzicht op Bromo en Semeru voor het spektakel van de zonsopkomst boven deze vulkanen. Als de zon op is, rijden we jullie naar Bromo, vanaf de parkeerplaats loop je, of je neemt de paarden, ter plekke te huur aangeboden naar de voet van de Bromo. Een klim op een trap met 243 treden rest je van ‘de Caldera’, de kratermond en de mooie vergezichten over het uitgestrekte gebied. Vervolgens vind je de jeep rijdt weer en rijden jullie naar de plaats waar de auto wacht en rij je naar het eenvoudige bergdorp Bondowoso.

DAG 14 | Bondowoso - Pemuteran

In de nacht (00.00) staat de auto en een lokale gids (spreekt gemiddeld Engels) klaar om jullie naar Ijen te brengen. Het is down hil maar de weg is erg slecht. Het is nog donker als jullie de parkeerplaats aan de voet van de vulkaan bereiken. Hier helpt jullie gids jullie met het betalen van de entrancefees en vervolgens begin je aan de wandeling. Nog steeds is het zeer donker. Om het zogenaamde Bluefire bij Ijenkratermeer te kunnen zien (slechts bij 2 vulkanen in de wereld is Bluefire te bewonderen) moet je eerst Ijen moeten beklimmen. Een pittige wandeling met steile stukken (3,5km). Een gemiddeld fitte persoon loopt er ongeveer 2-2,5 uur over. Ijen Blue fire is al vanaf ver te zien en het is een spectaculair gezicht. Je  kunt de afdaling naar de zwavelmijnen maken. Pas wel op sulfer is niet prettig om in te ademen. En loop de mijnwerkers niet te veel in de weg! Na het bezoek aan de zwavelmijnen loop je weer terug naar boven (dat is dus weer een klm omhoog) en dan kun je vanaf het hoge punt meemaken hoe het licht is geworden en het landschap ineens anders is. Het prachtige azuur blauw van Ijen kratermeer is in de vroege ochtend het mooist. Hierna vind je je weg terug daal je weer af naar de parkeerplaats. Ondertussen kom je onderweg steeds de zwavellopers tegen, die in een soepele tred Ijen (minstens 2x per dag) met manden vol zwavel (tussen 40 - 60kilo) op hun schouders beklimmen en afdalen. Terug in bij de auto rijden jullie na eventueel een korte pauze naar Bali. Op Bali rijden we jullie direct naar het hotel in Pemuteran. Hier neemt jullie Java-chauffeur afscheid van jullie.

DAG 15 | Pemuteran

Snorkelexcursie naar Menjangan eiland. In de vroege ochtend sta je gereed bij het dive center (details volgen later). Vanaf hier brengt een auto jullie naar de boot.  Dit is een groepsexcursie dus andere mensen kunnen deelnemen in dezelfde excursie. Het is ongeveer 45 min. varen naar Menjangan eiland. In de omgeving van het eiland, snorkel je normaal gesproken op 2 verschillende spots voor ongeveer een uur verder is er een lunch vervolgens vaar je weer terug naar de haven op Bali waar je circa 15.00 aankomt en je weg terug vindt naar het hotel.

DAG 16 | Pemuteran - Munduk

Jullie reizen vandaag naar de binnenlanden van Bali. In circa 1 uur rijdt je van de kust naar het hogergelegen Munduk gebracht. Een lokale gids staat jullie op te wachten ( bij het hotel) en jullie vertrekken direct na aankomst voor een mooie wandeling van circa 3 uur in deze groene heuvelachtige omgeving. Je loopt vanaf het hotel (veelal is het te nog voor check in maar je kunt je bagage wel achterlaten) naar 2 watervallen in de omgeving. Een mooie wandeling door groen en bosrijp gebied, over kleine paadjes en rivieroevers. Ook in dit meer verlaten gebied wonen mensen die je vriendelijk begroeten en verwelkomen. Wildlife kom je niet echt tegen (wellicht vlinders en vogels) maar wel geurende kruidnagelbomen, onherkenbare vanilleplanten en andersoortige lokale planten en gewassen. Na de wandeling keer je terug naar het hotel waar je vanaf het zonneterras kunt genieten van een prachtige zonsondergang.

DAG 17 | Munduk - Ubud

Na het ontbijt vertrek naar Ubud. Onderweg zorgen diverse kratermeren voor een prachtig landschap. Bij het Bratan meer stoppen jullie voor een bezoek aan Ulu Danutempel. Ook wel Candikuning genoemd (officieel is ‘Candikuning’ de plaats waar de tempel ligt). De ‘meru’ (refereert naar Mount Meru, de ‘olympus’/ ‘nirvana’ van het Hinduisme) van elf daken is een bijzonder aspect van deze tempel naast de zeer sfeervolle, serene ligging. Na het tempel bezoek kunnen jullie nog stoppen bij de fruitmarkt in Bedugul. Probeer de Terong Belanda, Rambutan of Mangustan eens, deze fruitsoorten zijn in Europa minder bekend. Jullie rijden verder naar de prachtige rijstterrassen van Jatiluwih (er wordt entreegeld gevraagd voor dit gebied). Jatiluwih laat zien dat groen in vele gradaties bestaat en op zonnige dagen is het (bijna) oogverblindend mooi. Een kop koffie of lunch in een van de vele gelegenheden is zeker aan te raden. De nabij gelegen Pura Luhur is de laatste stop voor jullie verder rijden naar Ubud. Pura Luhur is een kleine tempel gelegen op de hellingen van de berg Batakau. Het is opgedragen aan Maha Dewa de beschermheilige van de berg. Hierna rijden jullie naar Ubud waar je om circa 15.00 aankomt de rest van de dag/avond is vrij te besteden. Ubud is een plaats waar je te voet het meeste ziet.

DAG 18 | Ubud

Je wordt opgehaald en vertrekt samen met een lokale Engelssprekende gids naar de lokale markt. Hier krijg je uitleg over procudten die je ziet en hoe je ze kunt toepassen in de keuken en je koopt de ingredienten voor jullie gerechten. Het varieert per seizoen wat er precies wordt gekookt. Na het bezoek aan de markt wordt je naar de plek gebracht waar je de gerechten samen met een lokale expert gaat klaarmaken. Je leert enkele veel gebruikte kooktechnieken en bereid gezamenlijk een heerlijke lunch klaar. Na de lunch wordt je teruggebracht naar het hotel de rest van de namiddag is vrij om Ubud verder te ontdekken. Jullie hotel ligt op korte loopafstand van Monkey Forest.

DAG 19 | Ubud - Sanur

Een auto staat gereed voor transfer naar Sanur voor jullie laatste dagen gevuld met ontspanning in deze rustige badplaats. Sanur is een leuke badplaats met nog veel authentieke locaties. Ga 's avond lekker eten op Pasar Sindhu, of neem een lunch in de organische warung Santai. Huur een fiets en ontdek via de uitgestrekte boulevard hoe een Balinees in de late namiddag geniet van het strand. In de zeer vroege ochtend zijn er vaak ceremonies aan zee waarbij offermanden bij zee worden gelegd om de zeegoden rustig te stemmen.

DAG 20,21 | Sanur

Vrij te besteden in Sanur.

DAG 22 | Sanur - Denpasar - Europa

Een auto haalt jullie op de gewenste tijd op bij het hotel en rijdt jullie naar Ngurah Rai, vliegveld van Denpassar voor de terugvlucht naar Europa.

Voor vragen of boekingen mail ons gerust

Contact Us