Off the Beaten Track Sumatra (S21)

Off the Beaten Track Sumatra (S21)

21 dagen

Een prachtige 21-daagse rondreis van Padang naar Medan met hierin alle onderdelen die een Sumatra reis aantrekkelijk maken verwerkt. Je begint ontspannen en vervolgt naar een steeds actievere reis. Je komt langs het Toba Meer, gaat op zoek naar wilde mensapen en bezoekt de lokale bevolking. Een reis waarin de mooiste natuur van Sumatra de revue passeert.

  • IndividualIndividual
  • GroupGroup
  • WalkingWalking
  • CampCamp
  • SnorkelingSnorkeling

Je bezoekt:

Via steden : Medan, Aceh Tenggara, Karo, Langkat, Samosir, Tapanuli Selatan, Bukittinggi, Limahpuluh Koto, Sawahlunto, Merangin, Kerinci, Padang

DAG 1 | Aankomst Padang

Aankomst in Padang. Onze gids staat gereed op het vliegveld met een naambordje. Indien de tijd het toelaat verkennen jullie voor check in nog de stad en bezoeken jullie de haven waar in China town nog een aantal fraaie koloniale gebouwen te vinden zijn. Vervolgens rijd je naar het hotel. De rest van de dag/avond is vrij te besteden. Padang is vooral bekend om zijn eten. De restaurants hier serveren kleine schoteltjes met gerechten en de eter kiest 1, 2, 3 of meer gerechten. Alles waar je van eet (al is het maar een lepeltje) wordt in rekening gebracht. Vraag de gids waar je goed en lekker Padang kunt eten.

DAG 2 | Padang

In ongeveer 1 uur rijd je in de ochtend naar BungusBay, een klein visserdorpje op ongeveer 20km van Padang. Hier ligt de boot klaar die jullie vandaag meeneemt op een snorkeltrip naar Pagang eiland; het is ongeveer een uur varen vanaf Bungus. Onderweg komen we langs andere eilanden bijv. Sironjong eiland. Op Pagang kun je snorkelen, zwemmen en wandelen. We nemen een picknicklunch mee! Aan het einde van de middag varen we weer terug naar Bungus, je komt hier voor het donker aan. Daarna met de auto terug naar het hotel in Padang.

DAG 3 | Padang - Kersik Tuo

Om de zeer mooie omgeving van Kerinci Seblat te mogen ervaren is reizen noodzakelijk. Vanaf Padang is het een mooie maar lange route van ongeveer 7 uur. Je wordt beloond met adembenemende landschappen waarvan het laatste deel door velden en velden met alleen theeplanten. Meestal is er wel bedrijvigheid op de velden waardoor er veel te zien is. Uitzichten op Kerinci Seblat zijn vooral in de late namiddag of zeer vroege ochtend de moeite waard. Toeristen kom je er niet veel tegen alhoewel Kerinci Seblat en Gunung Tujuhmeer (zevenbergenmeer) zeer geliefd zijn bij vogel- en vlinderaars.

DAG 4 | Kersik Tuo

In ongeveer 1 uur rijd je in de ochtend naar BungusBay, een klein visserdorpje op ongeveer 20km van Padang. Hier ligt de boot klaar die jullie vandaag meeneemt op een snorkeltrip naar Pagang eiland; het is ongeveer een uur varen vanaf Bungus. Onderweg komen we langs andere eilanden bijv. Sironjong eiland. Op Pagang kun je snorkelen, zwemmen en wandelen. We nemen een picknicklunch mee! Aan het einde van de middag varen we weer terug naar Bungus, je komt hier voor het donker aan. Daarna met de auto terug naar het hotel in Padang.

DAG 5 | Kersik Tuo - Bangko

In de ochtend is het alweer tijd om deze mooie plek te verlaten. Je rijdt vandaag via Sungai Penuh (volle rivier), waar je de hotsprings en de historische moskee bezoekt, en Kerincimeer naar Bangko. Het laatste deel van de route laat je weer zien hoe mooi de natuur op Sumatra is. Je rijdt langs een impressieve muur van regenwoud.

DAG 6 | Bangko

Om de omgeving van het Kubu volk te bereiken moeten we eerst 2 uur rijden naar de rand van het Bukit Dua Belas National Park. Het Kubu volk is een nomaden volk en dus gaan we vanaf hier te voet verder tot we een Kubu dorp hebben bereikt. Lokale begeleiding gaat mee en zij weten meestal wel waar zich een Kubu dorp bevindt. Zij helpen ook bij de aanschaf van geschenken die nodig zijn om het dorp te mogen bezoeken. Meestal gaat het hier om suiker, sigaretten of medicatie (paracetamol). In de namiddag ben je terug in het hotel in Bangko. Waarschijnlijk moe maar voldaan.

DAG 7 | Bangko - Sawahlunto

Vandaag rijden we naar een klein maar zeer charmante mijnersdorp; Sawahlunto genaamd. In deze plaats zijn nog zeer veel verwijzingen te vinden naar het oude (en hedendaagse) leven in een koolmijnendorp.

DAG 8 | Sawahlunto - Harrau Vallei

In de ochtend maken we een een heritage tour door het dorp. Je bezoekt een museum en een oude mijntunnel. Vervolgens vertrekken we naar het natuurreservaat, Harau Vallei 'ommuurd' door een klif van 100-200 meter hoge zandstenen wanden en in het midden prachtig groene rijstvelden. Zeer mooi landschap is het resultaat! We brengen jullie direct naar het hotel. Hier kun je ontspannen in het hotel of een wandeling maken naar een van de vele watervallen in de omgeving.

DAG 9 | Harau Vallei

Een wandeling in deze prachtige omgeving mag niet uitblijven. In de ochtend wandel je (lichte wandeling) circa 2 uur in de vallei. Je loopt over rijstveldijken, door kleine dorpen en hier en daar over een verharde weg met als constante aandachtstrekker de enorme kalkstenenwanden. De wandeling eindigt bij een waterval. Vervolgens brengen we jullie naar het huis van een lokale familie waar je een kookcursus krijgt. Het is een introductie in de Padangkeuken. Je helpt mee in de bereiding van een aantal gerechten en tijdens het koken is er natuurlijk genoeg gelegenheid om op een rustige manier te praten met lokale mensen en hun gastvrijheid te ervaren.

DAG 10 | Harau Vallei - Bukittinggi

We laten het prachtige Harau achter ons en reizen verder naar de hooggelegen (930m boven zeeniveau) stad Bukittinggi (Indonesisch voor 'de hoge heuvel'), het culturele centrum van de Minangkabau-bevolking. Onderweg stop je bij 'Istana Basa' het paleis van Pagaruyung, een plek van het Minangkabau-koninkrijk. Naar men zegt leefde de Minangkabau in een matriarchale samenleving. Verder stoppen we in Tabek Patah, het meer Singkarak en het dorp Balimbing om hier de 350 jaar oude traditionele huizen te bewonderen. In de late middag kom je aan in Bukittinggi, de rest van de dag is vrij te besteden.

DAG 11 | Bukittinggi

Onderweg naar het Maninjau kratermeer stoppen we bij Koto Gadang, een klein interessant zilverdorp. Hierna via 44 haarspeldbochten naar het meer. Het uitzicht is geweldig! 's Middags zijn we terug in Bukittinggi en bekijken we de stad wat beter. We bezoeken de kleurrijke markt en 'Jam Gadang', een historische klokkentoren die fungeert als de belangrijke landmark in de stad. Daarna, bezoeken we de overblijfselen van het Nederlandse 'fort De Kock'. Waarvanuit je het mooie Sianok valley kunt bewonderen, een prachtige vallei waarbij groene rijstvelden worden ommuurd door hoge stijle rotswanden. Als je verder loopt kom je uit bij de Japanse tunnels uit WOII. Weer in het hotel is de rest van de dag vrij te besteden.

DAG 12 | Bukittinggi - Sipirok

De reis vandaag brengt je langs het prachtige landschap van centraal Sumatra. Een continue veranderend landschap van bergen, rivieren, valleien en traditionele dorpjes glijden voorbij en zorgen samenmet de vele stops voor een aangenaam afwisselende reis. Een hoogtepunt van je reis is de stop die we vandaag maken wanneer je de evenaar oversteekt bij het dorp Bonjol.  Andere stops liggen bij 'Purbabaru' met honderden kleine hutten en als de tijd het toelaat stoppen we bij Sihepeng's mini-botanische tuin waar je kennis  over kruiden en specerijen uit de tropische regenwouden wordt verrijkt. Hier kun je ook zien hoe speciaal gestrainde krulstaart makaken kokosnoten oogsten. Laat in de middag kom je aan in Sipirok en brengen we jullie rechtstreeks naar het hotel.

DAG 13 | Sipirok - Samosir

Vandaag eindigen we de dag bij het bekendste meer van Sumatra; Lake Toba, een van de diepste en grootste kratermeer in de wereld. TIjdens deze route zijn de vergezichten bezaaid met een schilderachtige landschap van terrasvormige rijstvelden, diepe ravijnen, jungle, dorpjes en lokale markten. We onderbreken de tocht met een stop bij de zwavelhotspring in Sipoholon en een korte stop bij een markt in Balige. Vanaf Balige hier blijft het Toba meer in ons gezichtsveld en maken we stop(s) voor foto's van het adembenemende uitzicht over het meer.  We stoppen ook bij een typisch Toba Batak dorp; Jangga Dolok. Ergens in de middag kom je in Parapat aan. Hier neem je de ferry en vaar je in circa drie kwartier naar Samosir.

DAG 14 | Samosir

In de ochtend verkennen we het eiland. Dit kan te voet met een leuke wandeling van 3-4 uur heuvelafwaarts door bos, over rijstvelden paden, verharde weg en langs landbouw velden. Overal zie je mensen werken en geniet tijdens de wandeling van het magistrale uitzicht op Lake Toba. Onderweg stoppen we bij een traditioneel Batak dorp en ben je uitgenodigd voor thee/koffie in één van de familiehuizen in het dorp.

Ben jij meer een fietser? Dan kan dat ook, we hebben ook een prachtig mooie fietsroute veelal over verharde weg en eveneens grotendeels heuvelafwaarts. Het Batak dorp is alleen in de wandeling gesloten.

Na de ochtend activiteit brengen ga je terug naar het hotel waar de middag vrij te besteden bij het meer. Je kunt er ook in zwemmen!

DAG 15 | Samosir - Ketamben

We verlaten Samosir met de auto via Tuktuk over de smalle strook die het vaste land verbind met het schiereiland. Hierna wacht ons een lange rit naar Ketambe, een klein, rustig, maar afgelegen dorp in het midden van de jungle. Het maakt nog steeds deel uit van het immense Gunung Leuser National Park maar is gelegen in de provincie Atjeh (Aceh). Ketambe is een favoriete bestemming en startplek van uitgebreide trekkings voor onderzoekers, natuurfotografen, avonturiers en reizigers opzoek naar een ontmoeting met wilde Orang Utans en andere wilde dieren die het park als hun natuurlijke habitat hebben. Aangekomen in het hotel kun je ontspannen en genieten van de magistrale ervaring die een jungle zo dichtbij met zich mee brengt. Het landschap en de geluiden zijn uniek.

DAG 16 | Jungle Trek

Na het ontbijt in de lodge lopen we eerst een stukje over de hoofdweg en trekken vervolgens de jungle in. In de jungle begint jullie zoektocht naar wilde dieren. Je loopt over smalle en soms modderige paden turend in de jungle in afwachten van de eerste ontmoeting met wilde dieren. Garanties zijn er niet te geven maar meestal spot je gedurende deze trekking een orang-oetan, Gibbon, Siamang, Thomas leaf apen, makaken, reptielen, kleine zoogdieren, veel soorten vogels (Arend,Neushoornvogel (Tukan) , Kingfisher etc. Natuurlijk komen we langs grote bomen en ontdek je veel van insecten. De gids die jullie begeleid is bekend met het gebied en de dieren die erin leven. Hij deelt zijn kennis op het gebied van flora en fauna zoveel mogelijk. Onderweg wordt voorzien in een picknick lunch en je overnacht in een echt jungle camp voorzien vanoverkappingen om je te beschermen tegen regen en vallende bladeren.

DAG 17 | Jungle Trek - Ketamben

Ook vandaag besteed je de dag in de jungle opzoek naar wilde dieren. De maaltijden worden verzorgd door jullie begeleiding. Een bijzondere ervaring die je nog lang bij zal blijven. Einde dag keren we terug naar de lodge in Ketambe waar je des te meer zult genieten van het eenvoudige comfort en de fasciliteiten die het lodge te bieden heeft.

DAG 18 | Ketamben - Berastagi

We starten de dag ontspannen bij het hotel vervolgens rijden jullie door naar Berastagi. De eerste uren (circa 2) rijden we weer over hobbelige plantage tracks vervolgens gaan de tracks over in verharde weg.  In totaal is deze mooie dag naar het koele en pittoreske Berastagi (1300m) gevuld met ongeveer 6uur rijden. De omgeving van deze door vulkanen (Sinabung (2417m) en Sibayak (2172m) omgeven stad is de bakermat van de Batak Karo, één van de zes Batak stammen in de provincie Noord-Sumatra.

DAG 19 | Berastagi - Tangkahan

Na het ontbijt laten we langzaam het mooie berglandschap achter ons en verrruilen deze voor dichte jungle. Door ruw terrein rijden we naar Tangkahan. Een afgelegen nederzetting in het Gunung Leuser Nationaal Park. Wanneer we Tangkahan bijna hebben bereikt, rijden we weer door regenwoud, kijk vooral omhoog apen springen van boomtop naar boomtop. Kleine plantage dorpjes doen je verwonderen dat er nogaltijd mensen leven in deze afgelegen gebieden. In Tangkahan is de rest van de tijd vrij te besteden.

DAG 20 | Tangkahan - Medan

Op vaste tijden wassen de mahouts (olifanten verzorgers) de Olifanten van het park in de rivier. Als de situatie het toelaat dan vragen ze omstanders om mee te helpen met het verzorgen van de dieren. Na een korte pauze bij het hotel rijden jullie door naar het hotel in Medan.

DAG 21 | Medan - Volgende besteming

 

Op het gewenste tijdstip staat er een auto gereed om je naar het vliegveld te brengen voor de vlucht naar de volgende bestemming.

 

Voor vragen of boekingen mail ons gerust

Contact Us