Belangrijke data

Belangrijke data

In het jaar heeft Indonesië zeer veel (ongeveer 30) nationale feestdagen die op grote of kleine schaal worden gevierd. Een nationale feestdag of Tanggal Merah (= rode dag) is een feestdag die de overheid erkent (ongeacht geloof of afkomst) en waarop je als werknemer officieel een dag vrij behoort te krijgen. Gezien de hoeveelheid dagen wordt echter niet iedere tanggal merah nationaal gevierd. Slechts bij enkele feestdagen ligt het openbare leven ook echt stil. Bij een tanggal meeah zijn overheidsinstanties en banken veelal gesloten maar winkels of winkelcentra zijn meestal open op normale openingstijden. Bij de planning van een reis naar Indonesië is het raadzaam rekening te houden met de volgende feestdagen:

  • 1 februari 2022 Imlek/'Chinees Nieuwjaar': wordt in heel Indonesië gevierd, meestal zijn er rond deze datum allerlei festiviteiten en kleurrijke optochten in de steden. Tijdens Imlek zijn winkels meestal wel open (behalve als de eigenaar Chinees-Indisch) banken en overheidsinstanties zijn gesloten. Imlek wordt ook hier afgesloten met knalvuurwerk.
  • 3 maart 2022 Nyepi/'Stiltedag': ALLEEN OP BALI! vooral de dag voor Nyepi is een dag waarop veel ceremonies worden gehouden en de 'Ogoh-Ogoh' door de Balinese straten wordt gedragen. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met bezinning en stilte. Reizen op, van of naar Bali is op deze dag onmogelijk. Meestal kun je wel gebruik maken van de faciliteiten van het hotel/resort echter een gepaste stilte is beleefd.  
  • 16 mei 2022 Waisak/Geboortedag van Budha: mooie dag om mee te maken! Houd wel rekening met grote drukte op Borobudur en omgeving (Magelang, Yogyakarta)
  • 3 april – 1 mei 2022  Ramadan/ Vastenmaand: tijdens de vastenmaand zijn moskeeën actiever en sommige restaurants openen pas tegen zonsondergang hun deuren. Op 1 mei eindigt de Ramadan dit wordt gevierd met optochten met praalwagens en veel gebeden. Reizen gedurende de Ramadan is prima te doen en vaak zelfs aangenaam. De lokale toerist reist weinig in deze maand dus attracties zijn rustig. Neem wel extra eten mee gedurende je reis zodat je (uit het zicht) kunt picknicklunchen.
  •  2 & 3  mei 2022 Eid Idul Fitri/Suikerfeest: dit is dé feestdag voor Moslims. De viering van het einde van de vastenmaand (Ramadan). Deze 2 dagen en meestal 4 dagen ervoor en een week erna zijn vrije dagen. Iedereen verhuist in de week voor het Suikerfeest van hun werkplekken/steden naar hun thuissteden/dorpen om Suikerfeest met familie te vieren. Op bepaalde eilanden veroorzaakt dit een ware exodus. Treinen, vliegtuigen en ferries dienen ver vooraf geboekt te worden. Neem contact met ons op als je in deze periode reist!
  • 17 augustus 2022 Hari Merdeka/Onafhankelijkheidsdag is over het algemeen een dag van feest in Indonesië. Winkels en bezienswaardigheden zijn meestal gewoon open.
  • 9 juli 2022 Eid Idul Adha/Slachtfeest: wordt gevierd van zonsondergang 8 juli  (moskee is actiever) tot middag 20 juli hierna zijn winkels meestal weer open.
  • 22 october 2022 Nyepi Laut/: Oceaanstiltedag: wordt gevierd op de dag van de 4e volle maan van het Balinese kalander jaar op de eilanden Nusa Lembongan en NusaPenida. Op deze dagen is reizen van of naar deze eilanden niet mogelijk.
  • 25 december 2022 Hari Natal/Kerstfeest: Indonesië viert, zoals de meeste andere landen alleen op 25 december Kerst. Afhankelijk van het gekozen geloof wordt dit gevierd. Banken zijn gesloten, winkels meestal alleen in de ochtend.

Voor vragen of boekingen mail ons gerust

Contact Us