Andere Cultuurverschillen

Andere Cultuurverschillen

Burgerlijke stand Getrouwd zijn, wordt beter begrepen dan samenwonen. Veel Indonesiërs trouwen op jonge leeftijd. In de ogen van hun omgeving is dit normaal en vooral logisch. Samenwonen komt zelfs in het modernere Jakarta eigenlijk niet voor. Je maakt het jezelf makkelijker door te zeggen dat je getrouwd bent. Wil je als vrijgezel geen lastige vragen ontvangen, draag dan een neutrale ring en zeg dat je in Nederland getrouwd bent, maar dat je man niet mee kon. Men zal dit raar vinden maar je getrouwde status respecteren.

Huisregels Word je uitgenodigd in een woning, doe dan altijd je schoenen uit voor je het huis betreedt. Weiger geen aangeboden kopje teh of kopi (thee of koffie) en neem ook een paar slokken. Wil je er niet meer dan één, zorg dan dat je je glas niet leegt. Je krijgt meestal ook eten aangeboden. Eet dit op of probeer het zo beleefd mogelijk te weigeren. Zeg bijvoorbeeld dat je heel jammer vindt dat je het eten moet weigeren, maar dat je net hebt gegeten en die maaltijd even genoeg was (in het Indonesisch zeg je dan: masih kenyang (= massi kenjang). Wijs verder niet iets aan met je voet, dit beschouwd men als onbeleefd. Ook geeuwen zonder hand voor de mond wordt als onbeleefd gezien. Tot slot in dit onderwerp: je linkerhand is je onreine hand. Als je iets aangeeft of doorgeeft, probeer dit altijd met je rechterhand te doen.

Persoonlijkheden Voorkomen van gezichtsverlies is een belangrijk onderdeel in een Indonesische persoonlijkheid. Indonesiërs doen er alles aan om dit te voorkomen. Men zegt niet graag ‘nee’. Indien je kritiek hebt, probeer dit dan in een grap te verwerken. De westerse directe manier van communiceren kan een averechts effect hebben. De Indonesiër voelt zich aangevallen (heeft het gevoel dat hij/zij zijn gezicht verliest) en zal zwijgen. Je bereikt meer door je geduld te bewaren en dezelfde vraag of opmerking anders te stellen. Indien je een vraag hebt of iets wilt weten waar hij/zij het antwoord niet op weet zal hij/zij toch altijd een antwoord (hoe vaag ook) formuleren. Ook bij de moeilijkere onderwerpen van het land, wees er dan bewust van dat een negatief antwoord of een antwoord slecht voor het imago van het land, zelden direct wordt gegeven.

Voor vragen of boekingen mail ons gerust

Contact Us