+6281802710136

Geloof- en cultuurverschillen

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Het merendeel van de bevolking is moslim (behalve op Bali, hier is Hindu het grootste geloof). Alhoewel Indonesië en diens inwoners ook zeer modern zijn en open, vriendelijke, behulpzame mensen zijn, zijn er een paar zaken waar je rekening mee kunt houden.

Moskee Indien je een onrustige slaper bent, adviseren wij je: neem oordoppen mee. Iedere kampung of dorp heeft minstens 1 moskee (meestal zelfs meer dan 1). Deze roepen 5x per dag op tot het gebed (de letters van ISLAM staan voor de tijdstippen van deze oproepen). De eerste oproep is zeer vroeg in de ochtend (rond 04.30 uur) indien dit je iedere ochtend wekt, is je tijd op sommige Indonesische eilanden zwaar. De oordoppen kunnen je helpen om een prettige nachtrust te hebben. Ben je geen oordoppen gewend dan is het het handigst om thuis nog even te oefenen in slapen met oordoppen.

Ramadan Houd tijdens de Ramadan rekening met extra activiteit van de moskee. Er wordt vaker gemeenschappelijk gebeden en voor een zo groot mogelijk bereik, gebruikt men de oproepinstallatie van de moskee. Denk er aan dat indien je tijdens de Ramadhan reist, je chauffeur er (deels) ook aan mee kan doen. Die keuze is aan hem. Het feit dat je chauffeur aan Ramadan doet, betekent natuurlijk niet dat jij ook mee moet doen en dus lunches of koffiestops over moet slaan.

Suikerfeest Het Suikerfeest voor een Moslim is het belangrijkste feest van het jaar. Een feest dat je viert met je familie. Een feest waar je je netjes voor kleedt (vaak in nieuwe gekochte kleding) en waar overdadig wordt gegeten, vooral zoete waar. Indien je in deze periode reist, is het attent om een aardigheid voor je chauffeur mee te nemen voor deze dag (hij is immers van huis). Bijvoorbeeld een pak stroopwafels uit Nederland (Indonesiërs geven elkaar ook enorme dozen zoetigheden op/rond deze dag) of wat extra geld. IDR 100.000 of 200.000 is voldoende. Natuurlijk is dit geheel vrijblijvend en hoef je je absoluut niet verplicht te voelen iets te doen.

Kleding Men stelt het op prijs als je je (een beetje) ‘bedekt’ kleedt. Bloezen of t-shirt die je schouders bedekken en broeken of rokken tot op de knie. Hemdjes, blote buiken en hele korte broeken of rokken komen steeds vaker voor, maar worden meestal alleen door toeristen of in modern Jakarta gedragen. Niemand zal je echter aanspreken of aanvallen op de kleding die je draagt.

LET OP!!! Topless en naakt zwemmen of zonnen is in de ogen van Indonesiërs ongepast en zeer onbeleefd. Op Bali wordt topless zonnen meestal gedoogd op het strand van je hotel.

LET OP!!! Bij sommige bezienswaardigheden (bijv. Kraton in Jogjakarta, Solo en Cirebon of tempels op Bali) word je niet toegelaten als je te luchtig gekleed bent. Hier zijn bedekte schouders en benen verplicht. Sarongs zijn vaak ter plekke te huren. Wil je een moskee bezoeken,trek dan je schoenen uit voor je de moskee in gaat. Vrouwen moeten zorg dragen voor hoofdbedekking. Maar meestal krijg je een burka-achtig gewaad te leen.